Sappige abrikozen van Coorte

Geplaatst op vrijdag 27 juli 2007 @ 11:00 , 542 keer bekeken

Alsof ze net geplukt zijn en liggen na te rijpen op de vensterbank, deze abrikozen van Adriaen Coorte (werkzaam ca. 1683-1707). Vorig jaar kreeg het Mauritshuis het schilderijtje Stilleven met vijf abrikozen (ca.1704) cadeau, zodat nu twee van Coortes werken zich in de verzameling van het museum bevinden.



Zoals vaak in het werk van Coorte, liggen de abrikozen op een stenen plint of tafelblad. Het licht valt op het fruit dat afsteekt tegen een donkere achtergrond. Het realistisch geschilderde fruit in combinatie met het aanwezige licht geeft de eenvoudige compositie iets magisch. Toch heeft het schilderijtje ook iets onhandigs: het lukte Coorte niet om het perspectief van het stenen blad overtuigend weer te geven.

Onlangs is het stilleven gerestaureerd en heeft het een nieuwe lijst gekregen. In de sobere, zwarte lijst komt het kleurige fruit extra goed tot zijn recht. De abrikozen hangen nu op zaal naast Coortes Stilleven met bosaardbeien uit 1705.

Van 23 februari 2008 tot en met 8 juni 2008 is in het Mauritshuis een kleine tentoonstelling te zien met werk van Adriaen Coorte.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: